Természetjárók figyelmébe:

2015. március 29-től október végéig (a nyári időszámítás ideje alatt) szombaton és vasárnap újra közlekedik a 868-as sz. Szentendre- Dömörkapu helyi buszjárat azzal a feltétellel,

HA a járatra legalább egy menetjegy a Volánbusz bármely pénztárában (pl. Szentendrén) az utazás napján Dömörkapu felé 9:00-ig, Szentendre felé 16:00-ig megváltásra került.

A busz ezekkel a feltételekkel Szentendréről Dömörkapura 9:10-kor, Dömörkapuról Szentendrére 17:25-kor indul, s csak a Lajosforrási elágazásnál áll meg.

A buszjáratnak köszönhetően:

könnyen teljesíthető, sáros időben, babakocsival, kisgyerekkel kényelmesen végigjárható  a Pilisszentlászló (oda a helyközi menetrendi busszal lehet menni Szentendéről) – Öreg-nyílás-völgy – Bükkös-patak – Dömörkapu közforgalom elől lezárt, folyamatos lejtésű erdészeti műút,

Dömörkapuról kiindulva (vagy oda megérkezve) szép túrák tehetők a Kő-hegyre (turistaház), a Vasas-szakadékhoz, Lajosforrásra, a Holdvilág-árok felé, a Sikárosra, Dobogókőre és a Szőke-forrás-völgyön át Dömös felé.

A buszjárat közlekedését, annak igénybevételének módját a Pilis–Visegrádi-hegység turistakalauz (Cartographia) 2014. évi ill. a turistatérkép (Cartographia) 2015. évi kiadása is pontosan közli.


Friss írás a pilisi turista- és menedékházakról:
http://www.turistamagazin.hu/a-nagy-pilisi-menedekhaztura.html

 

A menedékház működésével a természetjárókat és azokat a közösségeket szolgálja, akik számára a természeti környezet, nyugalom és tisztaság fontos megőrzendő érték. Így várjuk a magányos erdőjárók és családi kirándulók mellett baráti körök, találkozók, erdei iskolák, önismereti csoportok, alkotókörök és táborok szervezőit, résztvevőit is.

A szálláshely egész évben folyamatosan működik, de karácsonykor és szilveszterkor zárva tart.

A Büfé hétfőn és kedden pihenőnap miatt nincs nyitva, de
csoportoknak, előzetes bejelentkezés nyomán a pihenőnapon is rendelkezésre állunk.
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel/fax: 06 26 718-216
Mobil: 06 20 9351-755


Rólunk írták (http://www.menedekhaz.info/kohegyi)

Szentendre és Pomáz közigazgatási területének határán fekszik a Visegrádi-hegység délkeleti „végváraként” is értelmezhető Kő-hegy.

Nomen est omen: az említett települések felől közelítve valóban látványos sziklaletörések hívják magukra figyelmünket. A természeti kincsek mellett azonban van itt még valami, ami miatt méltán híres ez a hely a turistatársadalom számára. Ez pedig nem más, mint a hegy lapos fennsíkján található Kő-hegyi menedékház, amely ugyan nem a legrégebbi, nem a legmagasabban fekvő, és nem is a leginkább elszigetelt turistaház az országban, mégis hűen idézi a magashegyi menedékházak hangulatát. Aki betér ide, bizony hajlamos lesz megfeledkezni arról, hogy a térkép tanúsága szerint egy mindössze 367 m magas kiemelkedésre kaptatott fel, és nem egy alpesi vagy kárpáti hegycsúcsra. Leginkább ezért mutatjuk be a hazai turistaházak közül elsőként a Kő-hegyi házat.

Tovább a cikkhez....